САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ И ПОЗИВ НА ЈАВНО ЧИТАЊЕ

понедељак, 21 мај 2012

Лекарска комора Србије поштује право свакога да изражава свој став по одређеним питањима, што се ваљда зове слобода штампе и слобода говора. Са друге стране, коментар Марка Видојковића објављен у дневном листу „Курир“, 20.05.2012. године, чији је директан повод извештај о стању здравства у Србији који је иначе врло споран, како по изворима података, тако и по начину финансирања таквог извештаја, најблаже речено превазилази границе доброг укуса. Истовремено, квалификације које уважени г-дин Видојковић износи на рачун лекарске струке, могу представљати и много опаснији преседан.

 

Стереотипи јесу клизав и несигуран терен, а стереотипи везани за лекарску професију у тексту Марка Видојковића од стране лекарске струке у Србији могу бити схваћени као својеврстан позив на линч. Лекарска струка је најсатанизованија професија у Србији, а последице тога, осим лекара, сносе и наши пацијенти. Физички напади на лекаре, нажалост, доводе Србију у европски и светски врх и дешавају се чак и у моменту пружања помоћи пацијентима. Лекарска комора Србије ће се, као и увек, против стереотипа борити чињеницама и релевантним статистичким подацима.

 

Стога, позивамо јавност у Србији, све заинтересоване стране и новинарска удружења да присуствују јавном читању анализе медијске слике у вези са лекарском професијом која је рађена на основу чланака објављиваних у штампаним медијима у Србији, у периоду од 2007. до 2011. године које ће се одржати у уторак 29.05.2012. године у Медија центру са почетком у 12:30. Контакт особа за поменуту конференцију је Никола Митровић, 011/3626-287 и 064/2371-246.

 

 

С поштовањем,

 

Др сци. мед. Татјана Радосављевић, прим.

Директор Лекарске коморе Србије