Отворено писмо јавности Министра здравља, проф. др Томице Милосављевића

субота, 10 октобар 2009

ОТВОРЕНО ПИСМО ЈАВНОСТИ

 

 

 

Доктори нису убице!

 

Доктори (када то кажем мислим и на докторе и стоматологе и фармацеуте и сестре и техничаре и сваког запосленог у здравственом систему Србије) пре свега раде свој посао руководећи се основним правилом професије Primum non nocere - прво не нашкодити.

 

У болницама се нажалост и умире. Тако је било вековима уназад, тако ће на жалост бити док је света и века. Смрт је стална претња над нашим главама и над судбинама наших пацијената и зато је наш посао тежак и одговоран и зато је тај посао увек давање и саосећање и буђење наде у боље за наше пацијенте. Сигурно је да се упоредо са развојем медицине и здравствених система умире мање и ређе, а чешће се добије помоћ, излечење и разлог за захвалност ономе ко вам помогне.

 

Када се деси смрт детета, нема те праве речи која може да објасни било шта. Морамо испитати и то чинимо, сваки детаљ и сваки тренутак лечења, да ли је било могуће предвидети и избећи несрећан исход, па онда поступати у складу са правилима струке и у складу са законима ове земље – утврдити одговорност и мере да се ризик од таквих исхода смањи на најмању могућу меру.

 

Доктори нису и никада неће убијати пацијенте.

 

                                                                                         МИНИСТАР

                                                                      Проф. др Томица Милосављевић с.р