ОТВОРЕНО ПИСМО УПУЋЕНО РТС-У

субота, 31 октобар 2009

ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ Г-ДИНУ АЛЕКСАНДРУ ТИЈАНИЋУ,

ГЛАВНОМ И ОДГОВОРНОМ УРЕДНИКУ ИНФОРМАТИВНОГ ПРОГРАМА

Г-ДИНУ НЕНАДУ Љ. СТЕФАНОВИЋУ,

УРЕДНИКУ И АУТОРУ ЕМИСИЈЕ „ ДА МОЖДА НЕ“ Г-ЂИ ОЛИВЕРИ КОВАЧЕВИЋ

 

Поводом навода и тврдњи на рачун Лекарске коморе Србије , koје су изречене у Вашој емисији, „Да Можда Не“ Здравство у Србији – Систематски преглед од петка 30. октобра 2009. године, од стране појединих гостију желимо да Вас обавестимо о следећем:.

 

  • Лекарска комора Србије је независна, самостална, самофинансирајућа, обавезна, еснафска и стручна организација лекара, која је одредбама свог Статута искључила могућност политичких утицаја било које политичке странке или опције. Чланови органа и тела Коморе, као и њен менаџмент нису постављена лица, већ су изабрана демократски на непосредним изборима.

 

  • Судови части Лекарске коморе Србије су органи који су потпуно независни у свом деловању. Инсинуације и тврдње изнесене од стране појединих гостију у Вашој емисији, у вези са једним од случајева који се процесуира пред судом части ових дана, схваћени су као вид својеврсног притиска на надлежни суд, што је крајње недопустиво. Уколико је јавност заинтересована за појединачне случајеве пред судовима части, све информације могу се добити на јавном претресу конкретног случаја.

 

  • Зачуђујуће делује да се РТС као јавни сервис, који се финансира средствима од претплате које плаћају грађани Србије и као угледна телевизиска кућа, дозвољава да у предметној емисији о институцији Лекарске коморе Србије говоре особе које никога не представљају у здравственом систему Србије, а да у исто време у емисију нису позвани представници Коморе. То се коси са основним начелима новинарске етике.

 

  • Лекарска комора Србије задржава право да поводом квалификација изречених у наведеној емисији од стране појединаца искористи све поступке за заштиту части и угледа институције, сагласано могућностима које предвиђа правни систем Републике Србије.

 

  • Од уредника поменуте емисије, г-ђе Оливере Ковачевић тражимо сходно члановима 47. до 57. Закона о јавном информисању да објави овај демант.

 

       С' поштовањем,

                                                                                Др сц мед Татјана Радосављевић, прим

                                                                                  Директор Лекарске коморе Србије