Саопштење

среда, 01 април 2009

Поводом бруталног напада на хирурга Предрага Ковачевића запосленог у Клиничком центру Ниш, Регионална лекарска комора за југоисточну Србију издаје следеће

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Брутални напад који  се догодио у вечерњим сатима 30.марта 2009.године, а чија је жртва специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије запослен на хируршкој клиници КЦ Ниш, др Предраг Ковачевић, шокирао је све лекаре у земљи. Нажалост, овај дивљачки чин ретко да је ког припадника наше професије истински изненадио. Лекарска комора Србије и Регионална лекарска комора за југоисточну Србију као њен саставни део је, заједно са другим лекарским организацијама, у више наврата у последњих неколико година упозоравала на пораст насилничког понашања према лекарима и другим здравственим радницима.

Случајеви у којима је крајње исходиште незадовољства појединаца насртање на здравље и животе лекара заузимају све више места у нашем друштвеном окружењу,без адекватног одговора надлежних државних органа. Осим вербалних осуда од стране ресорног министарства и још неких релевантних субјеката, никакви конкретни поступци нису предузети.Очигледно је да "промоција здравља" и "здравље за све у 21.веку" у Србији не важе за оне од којих се очекује да те активности континуирано спроводе. Иако већ скоро две деценије чувари не само здравља нације већ и социјалног мира, лекари су непрестана мета хајке у појединим медијима и, што је трагично и недопустиво, физичких напада оних у очување чијег здравља и живота улажу све своје знање и вештине.

Овакво стање је неодрживо. Доношење законске регулативе којом се регулише безбедност лекара при обављању њиховог посла и стављање целе професије под посебан вид заштите чиме би се напокон признала важност њене друштвене улоге је императив! Држава мора да стане иза својих лекара. У супротном, стабилност целог здравственог система може бити доведена у питање. Ми ћемо, као лекари, чинити све да наши суграђани добију максималну здравствену заштиту. Питање је шта ће наши суграђани, заједно са државом, учинити да ми несметано радимо свој посао и тиме пружимо свој максимум у датим условима.

Регионалан лекарска комора за југоисточну Србију са гнушањем осуђује монструозни чин напада на др Ковачевића и захтева  од министарства здравља да, у сарадњи са другим државним органима, хитно предузме мере које ће нам омогућити да свој посао радимо часно и достојанствено, али и безбедно. Такође, подсећамо на чињеницу да свака медицинска процедура, лечење сваке појединачне болести има и одређена нежељена дејства и компликације које су препознате не само у српској већ и у светској медицини. Сумња на лекарску грешку може се решавати или редовним судским путем или пред органима Коморе. Никако физичким нападима на лекаре. Хуманост којој смо посвећени не сме и неће бити поистовећена са мазохизмом. Ми то нећемо дозволити. Овом приликом поново апелујемо на припаднике електронских и штампаних медија да буду уздржани приликом извештавања о тзв. лекарским грешкама. Медисијски сензационализам мора уступити место објективном и чињеничном информисању.

Истовремено позивамо све грађане, све кориснике наших услуга, све оне којима смо помогли или који могу доћи у ситуацију да им затреба наша помоћ, да дигну свој глас против физичких и вербалних насртаја на лекаре и подрже нас у захтевима да нам се омогуће услови за рад какве наша професија заслужује.

 

У Нишу,
01.04.2009.

 

Председник Регионалне лекарске коморе
за југоисточну Србију
Др Милан Симић