САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

среда, 01 април 2009

Брутални напад који  се догодио у вечерњим сатима 30. марта 2009. године, а чија је жртва специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије запослен на хируршкој клиници КЦ Ниш, др Предраг Ковачевић, шокирао је све лекаре али и јавност у Србији.

Лекарска комора Србије у више наврата у последњих неколико година упозоравала на пораст насилничког понашања према лекарима и другим здравственим радницима, тврдећи  да се ради о врху леденог брега.

Осим вербалних осуда и млаких иницијатива о допуни Кривичног Законика Републике Србије од стране ресорног министарства, потом акције “Здравље се осмехом преноси” и изнуђених мера  државних органа, никакви конкретни поступци нису предузети.

Лекарска комора Србије захтева од министарства здравља и других државних органа да, хитно предузму мере које ће лекарима омогућити да свој посао раде часно, високо професионално, достојанствено и безбедно.

Једна од основних мера за које се Лекарска комора Србије залаже од свог оснивања јесте доношење Закона о лекарству који ће омогућити добијање статуса службених лица лекарима везано за процесс лечења, управо наглашавањем овог статуса у преамбули Закона.

Истовремено позивамо све грађане, пацијенте и будуће пацијенте, људе добре воље и медије да дигну свој глас против физичких и вербалних насртаја на лекаре и подрже нас у захтевима да нам се омогући да свој лекарски посао обављамо професионално и безбедно.

 

Директор Лекарске коморе Србије
Др сц мед Татјана Радосављевић, прим

преузми