Саопштење за јавност - 14.10.2021.

четвртак, 14 октобар 2021

Лекарска комора Србије се залаже за вакцинацију, као основну меру превенције, свих грађана, изузев особа код којих постоје апсолутне контраиндикације. Ово је јединствени став струке који је наглашен више пута, како од стране наше институције, тако и Медицинских факултета, Српског лекарског друштва, Српске академије наука, струковних удружења. 


Уколико неки лекар ради супротно овом ставу, и пацијентима код којих не постоје контраиндикације, саветује да се не вакцинишу, тај лекар не ради само на штету својих пацијената, угрожавајући њихово здравље и живот, већ и на штету струке и својих колега. 


Лекарска комора Србије зато позива грађане да, уколико им се у пракси догоди да их лекар саветује да не приме вакцину, случај пријаве Лекарској комори Србије, уз достављање медицинске документације са прегледа. Обавеза свих лекара је да пацијентима, у складу са њиховим здравственим стањем, саветују вакцинацију као методу превенције, а на пацијентима је да донесу одлуку о томе да ли ће вакцину примити или не. 


Лекарска комора Србије је става да апсолутна већина наших лекара свој посао обавља савесно, као и да су лекари Србије поднели велики терет и жртву у претходних годину и по дана.  Управо из тих разлога се не може пребацити одговорност пацијената и њиховог личног избора на лекаре, без јасног навођења имена лекара који их је евентуално саветовао да не приме вакцину.
Ако такви случајеви непрофесионалног понашања постоје, морају бити јасно презентовани и предати Суду части.


Пријаву Лекарској комори Србије грађани могу да пошаљу електронски, на е-маил: info@lks.org.rs

Саопштење