САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

среда, 13 јануар 2021

Због све чешћих јавних иступања особа које нису здравствени радници и нису укључени у рад здравственог система, Лекарска комора Србије, апелује да се лекари и лекарска професија не инструментализују за личне циљеве.

 

У овом тренутку су хиљаде наших колега још у црвеним зонама и боре се за сваког пацијента који им стигне не питајући се које је вере, нације или политичке опције и опредељења.

 

Многи , који јавно иступају, су били лечени и излечени у нашим здравственим установама од стране тих истих лекара и сестара и од њих очекујемо да испричају како здравствени систем функционише и какав је однос медицинских радника према пацијентима.

 

О смртности лекара, односно жртви коју је наша професија поднела, Лекарска комора Србије ће заједно са релевантним институцијама урадити анализу за сваки појединачни случај. Такође ћемо инсистирати да и када победимо ову инфекцију не буде заборављен огроман терет који су здравствени радници изнели. Смрт сваког колеге је велики губитак, а Комора ће кроз свој ангажман настојати да остану упамћени они који су изгубили живот радећи са Kовид пацијентима.

 

За сваким нашим колегом искрено жалимо и саосећамо са њиховим ближњима, и управо због њих и због свих оних који су још увек у скафандерима, не желимо да се жртва лекара Србије инструментализује.

 

Још једном апелујемо на све грађане, а посебно на оне који добијају медијски простор, да се са дужним поштовањем односе према свему ономе што медицински радници сада подносе и да се не представљају заштитницима наше професије у циљу сопствене промоције.

Лекарска комора Србије


Саопштење