Иницијатива ЛКС за доделу имена улица по нашим цењеним лекарима

петак, 07 август 2020

Лекарска комора Србије упутила је предлог Скупштини Града Београда, Комисији за споменике и називе тргова, да улицама у Београду буду додељена имена по нашим цењеним лекарима који су свој живот посветили лечењу пацијената и образовању младих колега, проф. др Радану Џодићу, светски признатом онколошком хирургу и по проф. др Драгану Марковићу, истакнутом васкуларном хирургу. Проф. др Џодић и проф. др Марковић једни су од лекара који су изгубили битку са корона вирусом


Проф. др Радан Џодић преминуо је 21. јуна 2020. године у 68. години живота од последица корона вируса. Био је редовни професор Медицинског факултета у Београду и дугогодишњи директор Института за онкологију и радиологију Србије.

Рођен је 1952. године на Голији. Медицински факултет завршио је 1978. године, а редовни професор онколошке хирургије постао је 2005. године. Од 2009. године био је шеф последипломске Катедре за онкологију.

На Европској школи онкологије изабран је 2017. године за професора хирургије рака дојке, меланома и хирургије главе и врата. Предавао је по позиву на више универзитета у Француској, Јапану, Русији, Грчкој, Италији, Казахстану, Хрватској, Кини, Румунији и другим универзитетским центрима у свету.

Био је потпредседник Светске федерације онколошких хирушких удружења, а објавио је око двеста радова у домаћим и страним часописима. Усавршавао се у Француској и Јапану, а током свог радног века урадио је више од 10.000 операција.

За свој дугогодишњи и свестрани научни, стручни и наставни рад је добио многа признања, домаћа и страна. Добитник је, поред осталих признања, и Награде града Београда за медицину, признања „Капетан Миша Анастасијевић“, Ордена Витеза академске палме и Ордена Официра реда Академске палме Републике Француске, Златне медаље Евроазијског конгреса за туморе главе и врата у Казахстану, као и Хипократове награде Америчког биографског института.

 

Проф. др Драган Марковић преминуо је 16. априла 2020. године у 63. години живота од последица корона вируса. Био је специјалиста опште хирургије са субспецијализацијом из васкуларне хирургије. Вишегодишње радно искуство стекао је радом у приватним и државним установама. Био је професор на Медицинском факултету у Београду на катедри хирургије, а радио је као начелник амбулантно-поликлиничког одељења са кабинетом за ултрасонографску дијагностику у Клиничком центру Србије.

Био је предавач из области васкуларне хирургије на бројним домаћим и међународним конгресима, а бавио се и педагошким радом.